ONGEWENST KRUID

2019 -

Uitsnede krijttekening 'bermverbannelingen'

In 2019 maakte ik op de academie een fanzine over het vaak prachtige spul dat we onkruid noemen en met alle soorten geweld uit onze tuin verwijderen. De hoeveelheid haat die deze planten krijgen is niet altijd even terecht. Sommige van deze plantjes kunnen heel mooi zijn en bovendien geven sommigen zelfs voordelige werkingen op onze gezondheid. 

 

Net als het ding zelf is het een onderwerp dat bij mij steeds weer terugkomt. Later maakte ik namelijk een hele serie tekeningen van paardenbloemen. Voor mij zijn het zonnetjes in het gras die met hun stralende koppies de lente aankondigen. Bestempeld tot bermverbannelingen. Nu wil ik er een waardige serie én kaartenset van maken zodat ze hun ereplekje niet in de tuin maar zelfs beter,  aan de muur in ons huis.

 

In 2019 I made a fanzine about the often beautiful stuff we call weeds and eliminate from our gardens with all sorts of violence. The amount of hate these plants get is not always that just. Some plants can be really pretty and also have health benefits.

 

Like the thing itself this topic is a recurring thing. Later I made a series drawings of dandelions. To me they are little pieces of sunshine in the grass that announce the coming of spring. Banned to the verge. Now I want to make an extended series ánd make set of cards so that those plants can get a place of honor not in the garden but even better, in our home.

Typografisch Heermoes
fanzine 'ongewenst kruid' Maartje I Jansen
fanzine ongewenst kruid Maartje I Jansen

Ik vind het zo tof dat ondanks dat er niemand is die ze met een gietertje water komt brengen, ze daar toch maar mooi staan te stralen. De paardenbloemen, heuze zonnetjes in het gras. In onze tuinen worden ze vaak direct weggetrokken maar in de berm stralen ze vol trots.

 

En de korenbloemen en margrieten, een genot voor vlinders en bijen en een eyecatcher in de vaas. En wie geniet er nou niet wanneer je langs een weiland rijdt en in een oase van dansende rode bloemen terechtkomt. 

 

Deze kaarten zijn ware boeketjes om te versturen die de ontvanger naast een glimlach ook nog eens een frisse blik bezorgt op wat voor moois er allemaal om ons heen groeit.

 

 

 

- Set van 5 kaarten 

- Formaat 12 x 17 cm

- Gedrukt op fijn, stevig papier

- Inclusief 5 enveloppen